LightWEB
Startside English

Om garden    Bondeknølen    Overnatting    Din låve!    Bryllup på Kvåle    Dyr på garden    Kulturlandskap    Smått og stort

LightWeb
Kulturlandskap
I miljøplanen for Kvåle er det registrert mange kulturminner. Helt fra Smørhytta og bort mot Bæjuv finner vi spor av forskjellige aktiviteter gjennom mange hundre år.


Bilde av Flatdalsbyen, tatt i 1890.Landsbyen ser du foran på biletet, og Kvåle ligg inne i kroken under Skorve. Garden på høgre side - på jordet til Kvåle - er Nord-Kvåle. Alle husa her vart rive før 1910, og mange av dei små tømrene her vert flutt inn i den nye låven på Kvåle, som altså er Din låve.


Flyfoto fra 1950. Her ser du korleis garden var for 50 år sidan. Dalen (Halvorsbøle) ligg oppe til venstre i biletet, og Kåsi oppe til høyre. Revegarden, eldhuset og smia på Kvåle er borte nå. Eldhuset som du ser midt på tunet, brant ned i 1989.

Turmål og opplevingar:

Ellers byr Telemark og Seljord på mykje spanande. Telemark er kulturfylke nr. 1 i Norge, og Vest-Telemark har ein vakker og variert natur. Av ca. 350 hus frå mellomalderen i Norge, ligg ca. 250 i Vest-Telemark. Her finst våningshus frå 1100-tallet som fortsatt tjener som bustadhus, og vakre stavkyrkjer som syner deg det beste av ein unik norsk byggeskikk.

Flatdalslandsbyen med gjennomført byggeskikk og Mykkelstogo kultursenter er kjent, og her vil me anbefale ein rusletur. Ellers er Nutheim Gjestgiveri, Sjøormsenteret, skulpturmonomentet Tuft på Nes, og mange sommerutstillingar med kunst og kunsthåndverk i distriktet verd et besøk. Sentrum i Seljord (Brøløs) er flott, og her finn du eit aktivt handlesenter.

Dyrsku`n den andre helga i september,countryfestivalen og countryfestivalen den siste helga i juli, er store høgdepunkt for mange tilreisande.

Flatdal ligg midt i Telemark, og er eit veldig godt utgangspunkt for å besøke Telemarkskanalen, Dalen Hotell, Tuddal Høgfjellshotell, Gaustatoppen, Industriarbeidermuseet på Rjukan og f.eks. Telemark Sommarland.

Høsten 2000 åpnet også Hardangervidda Nasjonalparksenter, som er eit informasjonssenter om Hardangervidda. Senteret ligg ved Skinnarbu i utløpet av Møsvatn.
Vi freister å hjelpe til med transport om ein tur med kanalbåtene fristar. Transport til Lunde, og henting på Kviteseid brygge, vil gjere ein kanaltur til ein minnerik dag.

Utsikt fra Kvåle mot bygdi

Kikkeskapet til Glima i Rupedaler. Kikkeskapet står 300 meter fra tunet på Kvåle, og midt i naturstien

på 900 meter som starter og stopper på tunet vårt.

Det er ca. 600 meter fra Kvåle - Din Gard til Fatdal kirke. Dagens kirke er vel 350 år gammel. Før sto det en stavkirke her.

I nybygget til Universitetsbiblioteket på Blindern, Universitet i Oslo, er det en permanent utstilling av 3 runesteiner som viser Norges "eldste" skrifter. Den ene er hentet fra kirkegården i Flatdal.

Det er en liggende gravstein fra middelalderen, ca. år 1150-1200. Teksten lyder (delt inn i ord): + okmote : ræist runar þesar ?uk biþr þørs almakan kuþ | at han take / uiþr s?l kamas : er þese stæin likr ibir +, "Ogmund(e) ristet disse runer, og ber den allmektige Gud at han vil ta imot Gamals sjel, han som denne steinen ligger over".

Lying gravestone from Flatdal Church in Telemark, from the Middle Ages (c. 1150-1200 AD), with the text: "Ogmundr/Ogmundi carved these runes and asks Almighty God to receive Gamall's soul, whom this stone lies over".

Runestein fra Flatdal kirke

Nyydeeelige traktkantareller kan du plutselig finne mye av i gammelskogen nå om dagen!

Kvåle - Din gard

Kontaktperson: Olav Lind og Lita Sandsdalen Lind
Adresse: Kvåle, N-3841 Flatdal
Mobil:(++47)91152455 eller (++47)90617925

Webebside: www.kvaale.net
E-post: dingard@kvaale.net
                   

 
Tilbakemeldinger

Facebook

Vær

Kart             

© LightWeb